Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
20 let od naslova Richarda Burnsa
Obletnice
20 let od naslova Richarda Burnsa
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
25.11.2021 20:14

Danes mineva 20 let, odkar je Richard Burns osvojil svoj prvi in edini naslov svetovnega prvaka v rallyju.

Artur Švarc

Žal je 25. november tudi dan, ko je svet izgubil Richarda Burnsa zaradi možganskega tumorja. Vse od Burnovega naslova nobenemu drugemu vozniku iz Združenega kraljestva ni uspelo osvojiti naslova.

Richard Burns je začel voziti pri osmih letih, leta 1984 pa je postal voznik leta po izboru Avtomobilskega kluba do 17 let. Burns je svoj prvi rally odpeljal 1988, ko je dopolnil 18 let, vendar se je njegova kariera zares začela vzpenjati šele, ko je leta 1990 nastopil v Peugeot Challengeu, ki ga je dobil v Peugeotu 205 GTI. Leto po tem je Richard Burns srečal Roberta Reida in skupaj sta dirkala na svojem prvem WRC.

20 let od naslova Richarda Burnsa

Richard Burns je na 104 odpeljanih rallyjih dosegel 34 stopničk, 277 etapnih zmag, skupno 351 točk in 10 zmag. Britanski dirkač je dirkal za Subaru, Mitsubishi in Peugeot.

Njegovi moštveni kolegi so bili Carlos Sainz starejši, Colin McRae, Alister McRae, Tommi Makinen, Juha Kankkunen, Marcus Gronholm in Gilles Panizzi, če omenimo le nekatere.

Edini naslov voznika WRC, ki ga je osvojil 25. novembra 2001, je bil dosežen na zadnjem rallyju sezone, v Veliki Britaniji. Medtem ko je Marcus Gronholm dobil rally, je Richard Burns s tretjim mestom dosegel ravno toliko točk, da je za dve točki premagal Colina McRaeja in osvojil naslov.

V izenačeni sezoni 2001 je Tommi Makinen na tretjem mestu končal le s tremi točkami zaostanka, sledil mu je Marcus Gronholm, ki je končal prvenstvo s 36 točkami, izenačen z moštvenim kolegom Harrijem Rovanpero. Peugeot je tega leta z 206 WRC osvojil svoj drugi konstruktorski naslov.

20 let od naslova Richarda Burnsa

Francoski proizvajalec avtomobilov je naslednje leto osvojil še en naslov, s svetovnim prvakom iz 2002, Marcusom Gronholmom. Richard Burns je bil takrat njegov moštveni kolega, ki je pomagal pri tem uspehu.

Zadnji rally Burnsa je bila leta 2003 Rally Catalunya, na katerem je sodeloval s tovarniškim Peugeotomom 206 WRC. Burns in Reid sta po nesreči na SS19 odstopila. Zmagal je Gilles Panizzi pred Loebom.

Tako kot mnogi drugi odlični pari v rallyju sta imela Richard Burns in Robert Reid poseben sistem za branje zapiskov. Ovinek sta razdelila na tri dele, vstop, apeks in izstop, kar je pomenilo neverjetno podrobne zapiske za vsak ovinek vsakega brzinca na rallyju.

Sistema  Richarda Burnsa ni ponovila druga posadka v svetovnem prvenstvu v rallyju. Par v akciji si lahko ogledate v videoposnetkih.

20 let od naslova Richarda Burnsa

Najbolj žalostno je, da je Richard Burns umrl na isti dan, kot je osvojil svoj prvi in edini naslov. Burns je umrl zaradi možganskega tumorja natanko štiri leta po osvojitvi naslova.

Leta 2006 je bila ustanovljena fundacija Richarda Burnsa, ki je zbirala denar na različnih motošportnih dogodkih v okviru svojega poslanstva, da bi donirala dobrodelnim organizacijam, ki se osredotočajo na izboljšanje življenja otrok in mladih, ki trpijo zaradi možganskih poškodb ali bolezni. Na žalost je bila fundacija, ki nosi njegovo ime, leta 2019 ugašena.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija