Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Ogierju že sedma zmaga v Mehiki
Rally Mehika
Ogierju že sedma zmaga v Mehiki
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
20.03.2023 09:03

Sebastien Ogier je izkoristil priložnost in še sedmič dobil rally v Mehiki.

Artur Švarc

Toyotin dirkač, ki bo odpeljal le del sezone in je januarja na Monte Carlu slavil že devetič, je mehiško preizkušnjo dobil s 27,5 sekundami prednosti pred Thierryjem Neuvilleom, ki se je na powerstageu prerinil pred Evansa. Večji del prednosti je Ogier naredil že v petek, a na vrhu ni bil sam, saj se je odvijala huda bitka z Lappijem s Hyundaijem. Pet dobljenih SS Lappija proti dvema Ogierja je bilo dovolj, da je Lappi soboto začel s 5,3 sekunde prednosti.

A že prva sobotna preizkušnja, SS11, je bila za Finca usodna. Narobe ocenjen levi ovinek je poslal i20 N v rob, odkjer ga je odbilo nazaj na cesto in je vzvratno priletel v telefonski drog. Z odstopom je Ogierju ostala zajetna prednost, ki jo je še povečal na 35,8 sekunde z zmago na SS16. Od tam je Francoz le še nadzoroval dogajanje in mirno odpeljal nedeljske preostale štiri preizkušnje. Rally je zaključil še z zmago na powerstageu, dodatne točke pa so Ogierju prinesle vodstvo v svetovnem prvenstvu, čeprav je odpeljal le dva od treh letošnjih rallyjev.

Če si je Ogier lahko privoščil bolj mirno vožnjo, to ni veljalo za Evansa in Neuvillea, ki sta se borila za drugo mesto. Po odstopu Lappija je dvojico ločilo le 11,6 sekunde.

Neuville je imel precej težav, že v petek je odpovedal hibridni del, prav tako mu je blokiral blažilnik, na SS18 pa je prebil še gumo. A niz štirih zaporednih zmag v soboto je bil dovolj, da je zmanjšal razliko do Evansa na drugem mestu na vsega 4,3 sekunde.Evans je uspel razliko spet povečati, a ukrivljena roka je omogočila, da je Neuville na zadnji powerstage prišel le z 2,7 sekunde zaostanka. Na koncu je Belgijec uspel in osvojil drugo mesto s 4 desetinkami prednosti.

Svetovni prvak Kalle Rovanpera je končal na četrtem mestu z zaostankom 1:55,3, svoje je k temu prispeval petek, ko je Finec vozil kot drugi. Ker se ni mogel vmešati v boj za vrh, je varno prikrižaril do cilja na četrtem mestu. S četrtim mestom na powerstageu, kjer je unilčil zadnji spojler, je dodal še dve točki na svoj račun.

Peto mesto je pripadlo Daniju Sordu, ki je zaostal še minuto več od Rovanpere. Španec je bil v petek že tretji, a ga je prebita guma na SS8 oddaljila od vrha. Šesto mesto je zasedel Gus Greensmith, ki je s Škodo dobil WRC2, za zmago je premagal aktualnega prvaka Lindholma, ki je končal kot sedmi. Tudi osmo mesto je pripadlo WRC2, Liver Solberg se je privlekel v cilj s samo tremi delujočimi valji v njegovi Škodi, vseeno pa je bilo to dovolj za prevzem vodstva v razvrstitvi WRC2.

Deveto mesto je osvojil Ott Tanak, ki se je vrnil med deseterico po okvari turbo polnilnika že v petek na SS3, kar ga je stalo 12 minut. Estonec je rally začel izvrstvno, saj je dobil obe četrtkovi preizkušnji, potem pa je padel nazaj. Na powerstageu je zaostal le za Ogierjem in osvojil drugo mesto. Deseterico zaključuje Kajetanowicz.

Naslednji rally bo na sporedu čez en mesec v naši neposredni bližini - na Hrvaškem.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
S_pat20.03.2023 17:36
Kam smo padli s tem prvenstvom da vodi dirkač ki ma dirko manj. Če bo šlo tako naprej se zna zgoditi da bo po polovici prvenstva še vedno vodilni z pol dirkami manj kot ostali. Skrajni čas da se opusti te Rally1 pa da postanejo Rally2 top kategorija. Gus Greensmith 6. mesto v generalcu z Rally2 dirkalnikom. Samo še vprašanje časa je kdaj bo kdo z Rally2 na stopničkah.
Msport220.03.2023 19:49
To je ta priljubljena Mehika, ko je osip lahko zelo velik in povsem obr. na glavo. Po razbur. je to eden vrhuncev sezone. Lappi ni vzdržal, to mi je bilo žal. Močno se ga je že pumpalo, da bi to lahko bil pravi trenutek njegove kariere, v avtu, ki mu ustreza... Rovampera zelo tih reli. Lahko se varno stavi, kdo bo zmagal tudi na Hrv? ;-)
Dež21.03.2023 08:13
Klasična Mehika, kjer prvi čistijo in tukaj se ne da čisto nič narediti. Rezultati temu pritrjujejo, med najboljšimi, ki imajo primerljive pogoje, pa odloča izbira gum. Če pogledaš petkovo startno listo, je razvrstitev ob koncu dneva obratno sorazmerna vrstnemu redu nastopajočih.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija