Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Slo. novice   |   Rally Monte Carlo 2009
Pripravljen na številne pasti
Andrej Jereb zaključuje priprave pred odhodom na legendarni rally Monte Carlo, ki bo potekal od 21. do 24. januarja. 35-letni dirkač bo na cestah južne Francije vozil z dirkalnikom razreda Super 2000 in se spoprijel z odlično konkurenco, v kateri bo tudi nekdanji svetovni prvak v rallyju. Jereb pravi, da bo razplet monaške rulete bržkone tudi letos krojilo vreme.
Gregor Pavšič
5. januar 2009 | 23:12:35
V Monte Carlu lahko letos pričakujemo zelo močno konkurenco, saj bo nastopil poldrugi ducat dirkalnikov Super 2000 in v njih nekaj znamenitih imen mednarodnega rallyja. Kako bi ocenili konkurenco?
Konkurenca bo izredna, saj bomo v boju za najvišja mesta vsi vozili v enem samem razredu. Najprej se bo potrebno ujeti z dirkalnikom, marsikaj bo odvisno od vremena in če bodo te razmere enakomerne, lahko pričakujem dober rezultat. Težko pa je vnaprej oceniti, kam se lahko uvrstim. Na vrhu gre pričakovati obračun IRC prvaka Nicolasa Vouilloza, tovarniškega moštva Abartha in izkušenih asov Didierja Auriola ter Tonija Gardemeistra. Ne zgodi se pogosto, da voziš neposredno proti nekdanjemu svetovnemu prvaku in trikratnemu zmagovalcu rallyja Monte Carlo.

Kaj bo za vas glavni izziv tega rallyja?
Poleg vremenskih razmer bo zame največji izziv sam dirkalnik Super 2000. Ta je pri meni še vedno precejšnja neznanka, saj sem lahko z njim lani v Avstriji, sicer na makadamu, odpeljal le eno hitrostno preizkušnjo. Upam, da bom lahko izkoristil njegov potencial in dobro odpeljal rally. Konec tedna bom v Italiji odpeljal še nekaj testnih kilometrov, vsak izmed teh bo pač v Monte Carlu sila pomemben.

V kolikšni meri vam lahko pomagajo izvidniške posadke, se lahko na njihove napotke povsem zanesete?
Vseeno je treba biti previden. Tokrat pričakujem precej zimske razmere. Če bo vreme toplo, se bo novozapadli sneg topil in tedaj lahko na nočnih hitrostnih preizkušnjah pričakujemo veliko ledu. Pomoč izvidnikov je v teh primerih zelo primerna in dobrodošla, toda še vedno je potrebno ohraniti kanček previdnosti.

Osrednja točka rallyja bo hitrostna preizkušnja preko prelaza Col de Turini. Kakšne imate spomine na ta znameniti odsek?
Col de Turini je verjetno najbolj legendarna hitrostna preizkušnja na svetu. Ima svoj čar, predvsem ob spustu in v nočnem času. To je prava klasika rallyja v Monte Carlu. Pričakujemo lahko ogromno ljudi, marsikdo med njimi tudi z lopatami, ki niso namenjene čiščenju ceste. Čaka nas res prava noč dolgih nožev, ki je bila zadnja leta le še spomin na nekdanje izvedbe.

Se bo težko navaditi na nočno dirkanje in bo zato prav zadnji del rallyja, ki bo potekal v mraku, odločilen?
Sam z nočnimi hitrostnimi preizkušnjami nimam veliko izkušenj, odpeljali smo jih le nekaj v večernem mraku. Zaključek rallyja v Monte Carlu bo zelo zahteven, saj bo šlo za tretji dan rallyja in po več kot tisoč odpeljanih kilometrih bo težko zadržati osredotočenost ter pravo hitrost. Utrujenost bo ob zaključku rallyja verjetno igrala določeno vlogo.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija