Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Turk po preobratu do zmage
Na rallyu v Idriji, zadnji preizkušnji letošnjega državnega prvenstva, je zmagal Rok Turk.
Uredništvo
30. oktober 2016 | 18:29:47

Na koncu je le za 3,7 sekunde premagal Aleksa Humarja (Renault Clio R3T). Humar si je že pred zadnjo dirko sezone privozil naslov državnega prvaka v letu 2016.

Tretji je bil v Idriji Aljoša Novak (Mitsubishi Lancer EVO X), ki je za Turkom zaostal devet sekund.

Sezona 2016 se je končala v Idriji, od koder prihaja večina najboljših dirkačev. Tudi na letošnji izvedbi je kazalo, da bo slavil domači veteran Darko Peljhan, naslov si je že prej zagotovil še en dirkač iz tega mesta Humar, a se je nato prav ob koncu zgodil preobrat, po katerem je do skupne zmage na zaključnem reliju v Sloveniji prišel tretji domačin, Rok Turk.

Turk je bil sicer najboljši po prvem dnevu jubilejnega relija v Idriji. Prireditelji so ob deseti obletnici dirk na najvišji ravni v Sloveniji izvedli tudi prvi memorial Marijana Logarja, prvega reli voznika iz Idrije in dolgoletnega športnega funkcionarja. V njegov spomin so dirkaču, ki je postavil najhitrejši čas na prvi hitrostni preizkušnji, podelili priznanje, dobil pa ga je Peljhan.

A noč na nedeljo je na skupno prvem mestu preživel Turk, ki je dobil drugo HP. Toda razlike so bile majhne, Turk je zaostajal eno sekundo, Humar pa dve in jasno je bilo, da bo o končni zmagi odločala nedelja.

Skupno so dirkači morali na idrijskem reliju prevoziti sedem hitrostnih preizkušenj, danes še pet. Kazalo je, da bo zmagal Peljhan, ki se je v vodstvo prebil po četrti hitrostni preizkušnji, po šesti pa je imel kot vodilni pred Novakom tri sekunde naskoka.

Na zadnjem "brzincu" pa je nato prišlo do preobrata. Peljhan je naredil napako, precej zaostal in na koncu ni mogel višje kot do sedmega mesta v skupni razvrstitvi. S tem je boj za vrh prepustil someščanoma in Novaku, iz ozadja pa je udaril Turk.

Resda so majhni zaostanki omogočali mešanje vrstnega reda do zadnjega mesta, je pa Turk vendarle nekoliko presenetil in se s četrtega mesta nazadnje še prebil na prvo. Razlike pa so, tako kot na celotnem reliju, ostale majhne, saj je bilo med prvim in tretjim devet sekund razlike, šele četrti Grega Premrl je zaostal več kot minuto.

nn30.10.2016 20:34:31
Peljhanu so napako naredile cevi okrog turbine!
Dež30.10.2016 20:37:20
Problem je v dejstvu, da se mu težave s turbino ponavljajo iz leta v leto.
The Stig30.10.2016 22:48:06
Res iskrene čestitke Roku Turku. Z najbolj "podhranjenim" avtom je prehitel vse favorite in še enkrat dokazal, da je res vrhunski voznik.
bb31.10.2016 8:16:25
"S tem je boj za vrh prepustil someščanoma in Novaku, iz ozadja pa je udaril Turk." Se pravi je bil še nekdo poleg dveh someščanov in Novaka?? "A noč na nedeljo je na skupno prvem mestu preživel Turk, ki je dobil drugo HP. Toda razlike so bile majhne, Turk je zaostajal eno sekundo, Humar pa dve in jasno je bilo, da bo o končni zmagi odločala nedelja." Aha turk je bil čez noč prvi ampak je pa vseeno zaostajal za sekundo! Peljhan je stori napako pri nastavitvah turbine in banga tako kakor na vsaki dirki... Aja pa tudi bioetanol najbrž ni bil ravno v pomoč?!
bb31.10.2016 8:17:11
In pa iskrene čestitke Turku in Humarju!
Rok31.10.2016 8:20:45
Bravo Rok,bilo je samo še vprašanje časa,kdaj mu bo uspelo.Peljhan pa ima iste probleme ja,nič novega,iz leta v leto iz dirke v dirko.
rs 31.10.2016 15:15:50
Najbolj podhranjenim avtom.... poglej rezultate iz tujine od teh podhranjenih avtov kje se vozijo bumbar
The Stig31.10.2016 18:11:56
rs-bumbar si ti....R2 v normalnih razmerah, z enakovrednima pilotoma NE more biti pred N4....ja pi#¥ a 4WD pa 100 KM pa nekaj sto Nm ni pa kar naenkrat nič....daj skuliraj se pa trezno razmišljaj....jaz se ne spomnim da bi se en Harrach z mico "ukvarjal" z temi brenceljni....
Dež31.10.2016 20:24:46
No ja, zna biti P 208 zelo hiter, če ga vozi kakšen Paolo Andreucci npr.. Poglej ta video na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=KPQimjsRdGo.
bb1.11.2016 0:07:25
Harrach je imel mico R4
The Stig1.11.2016 8:45:47
Hvala bogu da je P208 R2 hiter avto (pa še zmer počasnejši od Adama); problem pri N4 avtih je v tem, da ni več nobenega top voznika v teh škatlah. Vsi mladi talenti se koljejo z R2 vozički, tisti, ki so pa to že prerasli, so pa v R5....ne glej stanja v Slo k naši N4 piloti niso Harrachi, Pechi...še en Šebalj naše R2&R3 popaca....
Janko1.11.2016 15:40:29
Cestitke Turku in Humarju- upam, da cimprej proda tega Cliota ka je prava katastrofa nikjer razen u franciji niso hitri z tem avtom- atmosferc je zakon😀
Na žalost gledalec2.11.2016 8:30:43
Turku res zasluženo zmaga. Debata o avtomobilih je vedno subjektivna - iz vozniškega aspekta, iz pokroviteljevega in gledalčevega. Realnost je na žalost pri nas takšna, da lahko zmaga en r2. To ni nič slabega sicer, a verjamem, da bi tudi TURK raje zmagal z r5. kar se tiče humarjevega Clia, je bil veliko bolj atraktiven prejšnji, tale je res nehigieničen na posluh! Kot da je pokvarjen, čeprav seveda leti in je avto državnega prvaka! Ne vem, v bistvu se je naš rally znašel v enem začaranem krogu kjer je zanimanja malo zaradi neatraktivnosti voznega parka, po drugi strani pa si ne predstavljam da bi kdo lahko speljal kakšen projekt z r5, da ne govorimo celo o tujini! Vem da je utopija, a jaz bi dal plešo iz glave, če bi lahko recimo v MB, ali v Idrijo spet privabili Jodlarje, pa da bi se sponzorji zganili! vem, popolnoma nemogoče, a vseeno! še najbližje se mi zdi rally Rebeland, pa da bi mogoče jodlarji gostovali na bližnjem Gačniku, ali Gaju. vsaj nekaj odmevnosti bi prineslo! No, pa sem zašel, čestitke vsem v DP in upajmo na čimveč pleha na dirkah...

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1998-2018 Avtomanija