Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
19-letnik prepričljiv zmagovalec relija v Novi Gorici
Nikolay Gryazin in Yaroslav Federov sta v velikem slogu dobila 6. Petrol reli v Novi Gorici. Najhitrejša sta bila na vseh 12 hitrostnih preizkušnjah. Na zmagovalnem odru še Claudio De Cecco (hyundai i20 R5), zmagovalec slovenskega državnega prvenstva, in Federico Laurencich (ford fiesta R5).
Uredništvo Uroš Modlic
10. september 2017 | 15:40:37

Nikolay Gryazin (ford fiesta R5) je sicer star šele 19 let, a na reliju v Novi Gorici je vozil v slogu prekaljenega dirkača. Voznik z licenco Latvije je bil sicer že pred štartom tihi favorit, to vlogo pa je na 12 hitrostnih preizkušnjah več kot potrdil. V cilju je imel pred tekmeci minuto in 48 sekund prednosti.

»Z vožnjo sem seveda zadovoljen. Včeraj so bile razmere boljše, saj je bilo ves čas suho in ni bilo težav z izbiro gum. Danes so bile razmere precej bolj spremenljive. Nekajkrat sem izbral napačne gume, a ni bilo večje izgube časa. Ceste so bile zelo lepe in raznovrstne. Nekaj je bilo hitrih odsekov, prav tako pa smo imeli tudi precej bolj zavite odseke in tudi nekaj skokov,« je povedal zmagovalec novogoriškega relija.

Precej bolj izenačeno je bilo za Gryazinom. Sprva je odlično kazalo najhitrejšemu Slovencu Roku Turku (peugeot 208 R5). Idrijčan je za seboj uspel zadrževati lanskega zmagovalca relija Claudia De Cecca (hyundai i20 R5), sicer tudi njegovega glavnega tekmeca v razvrstitvi slovenskega državnega prvenstva. Do odločitve je prišlo v zadnjem delu relija, ko je začel De Cecco postopoma povečevati svojo prednost, Turk pa je možnosti za zmagovalni oder dokončno izgubil po okvari diferenciala.

Dve hitrostni preizkušnji je moral odpeljati s pogonom le na sprednji par koles. Med De Cecca in Turka sta se tako uvrstila še Italijan Federico Laurencich (ford fiesta R5) in Čeh Antonin Tlustak (škoda fabia R5). V zaključku relija je tretje mesto po lastni napaki izgubil Korejec Chewon Lim (hyundai i20 R5).

V slovenskem državnem prvenstvu sta bila torej na vrhu De Cecco in Turk, v prvo deseterico relija pa sta se uspela prebiti še Aleks Humar in Denis Mrevlje (oba peugeot 208 R2). Aktualni državni prvak Humar se je moral zadovoljiti z zmago med dvokolesno gnanimi dirkalniki. Zagrizenih tekmecev ni manjkalo. Med njimi je reli še posebej dobro odpeljal domačin Mrevlje, ki je na eni izmed sobotnih HP postavil celo peti čas v skupni razvrstitvi. Mrevlje je sicer letos novinec med dirkalniki razreda R2, saj je še lani vozil zastavo yuga. Za Humarjem je v cilju zaostal dobro minuto, obdržal pa 4,5 sekunde prednosti pred Grego Premrlom (citroen DS3 R3T). Ta je imel prvi dan veliko težav z zavorami, v zaključku pa je Premrl dirkal bistveno hitreje. Za njima se je s srčno in napadalno vožnjo uvrstil Marko Grossi (citroen C2-R2).

V diviziji III džavnega prvenstva je sprva vodil Vasja Miklavčič (renault clio RS), po njegovem odstopu pa je novo zmago vknjižil Aleš Zrinski (BMW M3).

Zelo napeta je bila tudi dirka v diviziji I. Zmaga je šla sicer ponovno v roke Jana Mraka (MG ZR 105), vodilnega v skupnem seštevku državnega prvenstva. Mrak je za dobre pol minute ugnal Roka Jerkiča (MG ZR 105) in Martina Štucina (škoda felicia). Odstopiti sta morala tudi Luka Kos (VW polo) in presenetljivo hitri domačin Erik Bernik (VW polo), ki sta se sicer borila za zmagovalne stopničke tega najbolj množičnega razreda.

Podobno kot vse posadke, ki so prevozile vseh 12 hitrostnih preizkušenj in se razveselile zaključja 150 kilometrov dolgega relija (tekmovalni del brez vmesnih etap), so bili z razpletom zadovoljni tudi organizatorji iz vrst AMD Gorica. Novogoriški reli se je v šestih letih razvil z ravni pozivne dirke v vrhunski mednarodni reli, ki je letos prvič štel tudi za FIA evropski reli pokal. Na štartu dirke je bilo kar 109 posadk, od tega 13 v štirikolesno gnanih dirkalnikih za nacionalna in regionalna prvenstva vrhnjega razreda R5.

To je to10.9.2017 16:15:31
To je realna slika stanja našega prvnestva. Pride novinec in debelo nabriše našega samopromotorja, ki seveda kot običajno išče izgovore!
Joža10.9.2017 17:18:35
...ha, ha, ha dober predhodni komentar! Skoraj stavil bi se sam s sabo, da se bo po tako dobri dirki in predstavi naših pilotov, našel kakšen drekač in bo pljuval vse po čez. A se vseeno strinjam v večini komentarja - to je realna slika našega prvenstva IN NAJ PORKADUŠ TRAJA ČIM DLJE!!!! :) In ja, novinec nas je nažgal IN NAJ NAS ŠE VELIKO NOVINCEV!!!! Naj nas še kdaj novinec Ogier & Co. in če se slučajno res poserje Hrvaški da dobi SP in da res en mali delček pride k nam, se niti nisem veliko zmotil!!!! :) In še nekje se strinjam - ker mislim da je bilo govora o Turku kot samopromotorju, se strinjam - model je en res navaden samopromotor!!! In jasno da je, saj se ravno ne spomnim da bi kdo razen njih samih skrbel za promocijo naši dirkačev! No, Turku gre zadeva dobro od rok in mu lahko skoraj malo odpustimo ker je tako nizkotno našel izgovor v nedelujočem diferencialu, a ne!!! :) Kakšni pajaci ste nekateri komentatorji, no!!! Kakorkoli, sam sem dirko spremljal v petek, in nekje v hosti Lig-a, se je človek dobro peljal, ni se naslonil v fotelj ugodja državnega prvenstva, ampak je peljal zelo, zelo konkurenčno tudi proti takšnim asom ki so bili na listi! Pohvala še ducatu našim, ki so pokazali da je realnost DP vseeno zelo svetla, na žalost pa vseeno malce premalo številčna! Jaz sem bil na vse skupaj res ponosen, super dirka, verjetno največja v rallyu zadnjih desetletij! Bravo organizator in vsi vpleteni! kar se tiče pa večnih kritikov, so bili pa verjetno itak doma, jih mama še ni pustila na dirko, ker so pač enostavno premajhni, pa še igrač niso prejšnji dan pospravili kot se šika........
Mitja10.9.2017 17:56:27
Ja, koliko denarja, toliko muzike. Super rally, uspel v celoti! Pohvale organizatorju in vsem nastopajočim.
Dež10.9.2017 19:13:07
Odličen rally, za Slovenijo neverjetno število R5 dirkalnikov, zato poklon organizatorjem. Tudi za spletno stran, organizatorji, učite se od Novogoričanov. Ne vem zakaj spet šimfanje čez Turka, ki je bil konkurenčen večino dirke. "To je to", tule https://www.ewrc-results.com/profile.php?p=71063https://www.ewrc-results.com/profile.php?p=71063 si poglej seznam dirk, ki jih je Gryazin odpeljal v zadnjih treh letih. NG je bil njegov 15 rally s Škodo Fabio R5 v letošnjem letu, ne dela drugega kot da tekmuje. In ti pričakuješ, da mu bodo naši konkurenčni. Ne se hecat.
To je to10.9.2017 20:04:45
Moj komentar se nanaša predvsem na voznika, ki se predstavlja kot zvezdnik potem pa ga starejši Italjanski gentleman driver pustil za sabo. O številu kilometrov, poznavanju proge, prosim ne nabijajte. Največje čestitke organizatorjem za čudovito organizacijo in vse dirkačem, kateri so se v športnem duhu borili po svojih močeh!
kanal10.9.2017 20:13:55
Pohvale organizatorju za dirko. Domačini pa pridite na Croatio da vidimo rezultate.Ker tukaj ste verjetno šli samo trikrat čez :)
Dež10.9.2017 21:31:05
De Cecco vozi zadnjih 10 let izključno S2000, WRC ali R5 dirkalnike. Rally v NG je bil njegov 99 (če sem prav seštel) od l.2008 do danes. Že celo življenje vozi najboljše rally specialke, poglej na povezavo https://www.ewrc-results.com/profile/3190-claudio-de-cecco/. Je res malo starejši gospod, a dobro navožen in rutiniran, tudi denar je pri njemu manjši problem kot pri naših. Sicer pa nočem biti Turkov advokat, le na malo realnosti želim opozoriti, potrebuješ nekaj časa, da se navadiš R5 avta in iztisneš iz njega kar omogoča.
.10.9.2017 21:55:26
Dež, zastonj se trudiš, haters gonna hate. Marsikomu gre Turk v nos, upam da pride do naslova prvaka, nekateri se bodo verjetno požrli potem. Do težav je vozil dobro, tudi avto je sigurno boljši in lažji za vozit Hyundai kot pa levček.
Rok10.9.2017 22:32:14
Najprej vse pohvale organizatorjem za odlično organiziran in izpeljan rally od začetka do konca,samo še tisto zmedo na ciljni rampi se odpravi drugo leto.Kar se tiče Turka,se za naše razmere pelje odlično.Gryazin ni bil hitrejši samo od njega ampak od vseh z R5 dirkalniki.Ne moremo se primerjati z dirkači v ERC,to je čist drugi svet dirkanja to pove že primer,da je Gryazin tukaj dobil vse hp-je brez težav,dva tedna nazaj,pa se je na reliju Barum vozil okoli 20 mesta med R5 dirkalniki.
Rok10.9.2017 22:32:42
Najprej vse pohvale organizatorjem za odlično organiziran in izpeljan rally od začetka do konca,samo še tisto zmedo na ciljni rampi se odpravi drugo leto.Kar se tiče Turka,se za naše razmere pelje odlično.Gryazin ni bil hitrejši samo od njega ampak od vseh z R5 dirkalniki.Ne moremo se primerjati z dirkači v ERC,to je čist drugi svet dirkanja to pove že primer,da je Gryazin tukaj dobil vse hp-je brez težav,dva tedna nazaj,pa se je na reliju Barum vozil okoli 20 mesta med R5 dirkalniki.
miha11.9.2017 6:28:27
vsa pohvala organizatorjem in pa tudi voznikom. Pohvala gre tudi domačinom Luku Kosu in Eriku Berniku ki sta se borila z vrhunskimi dirkači
11.9.2017 12:53:59
jaz bi nasledno sezono za dp izbral 6 dirk daleč v tujini, da je teren nepoznan za vse in za vsele 2 prehoda.... pa da vidimo kdo bo hiter.... malo heca seveda so ratali slovenci hujši k šebalj s treningom brzincev na pamet :)
Dež11.9.2017 18:32:28
Ena vesela novica za vse, upam da drži, na http://www.zurnal24.si/avto/wrc-prvenstvo-v-reliju-cez-dve-leti-na-hrvaskem-296799.
Poznavalec11.9.2017 22:31:33
Vse pohvale organizatorjem za odlično izpeljan rally...pogrešal nastop Peljhana in Novaka, odlična vožnja De Cecco-ta in nekoliko smole za Turka...kakšna pe je bila napaka favorita iz Koreje?
jest11.9.2017 23:52:15
najbl smo Peljhana pogrešali;(
The Stig12.9.2017 11:44:57
Jaz bi tudi najprej čestital organizatorjem. Samo tako naprej. Imeli so rally z daleč največ R5 specialkami kdajkoli v Slo. Glede rezultatov pa ne želim pljuvati po nobenem, ampak kot je nekdo prej napisal-pokazala se je dejanska vrednost našega najboljšega voznika oz.voznika z najboljšim vozilom. Tudi če Rok ne bi imel težav, bi se težko kosal z mladim Nikolayem. Ta isti Nikolay je pa bil v močni mednarodni konkurenci na Barumu v sivem povprečju. In ko pridejo najboljši vozniki iz EP prvenstva kot gosti na WRC sceno, so pa tudi v povprečju. Tako da ne bo kdo narobe razumel-daleč od šimfanja, Rok se dobro pelje, upam da bo letos prvak, vlaga ogrooomno truda da sploh sedi v R5. Ampak ko ti pride en tak gost, pa vidiš, zakaj Slo ne bo nikoli imela pilota, ki bi recimo mešal štrene v Evropi.....da WRC sploh ne omenjam. Skratka-krasna dirka, čestitke vsem v cilju.
vroooom13.9.2017 12:07:58
Pohvale organizatorjem za takšen nivo dirke. Pohvale De Ceccotu za zasluženo zmage. Turk pa bo moral prvo osebostno zrasti in potem še dirkaško. Ko gledaš njegovo obnašanje v regrupingu... Fantje moji, kot da je Vatanen...
mulo14.9.2017 16:21:06
najprej čestitke organizatorju za fenomenalno izvedbo relija. ne vem zakaj zdau usi neki šinfate turka pač ga je rus nascal pa kaj to je čar tega šprta in če je samopromotor kot pravite to samo dokazuje da se tip znajde in da dela na tem. Kar se pa tiči domačih dirkačev lahko pa pol usi ostanejo doma na useh relijih v tej naši mali državici ker povsod se bo našel nekdo ki je iz tega območja kjer reli poteka. ne branim nobenga samo ne mi rečt da kos ni med hitrimi na bilokerem reliju ko se pojavi v sloveniji povsod je v prvi peterici. Zato ne nabijajte z neumnostmi "kao" domačin in te fore zakaj pol dela tud čase ko gre recimo na druge relije.... dajmo no držmo pesti da organizatorji obdržijo voljo in sponzorje in da bodo še naprej peljali ta šport na taki visoki ravni še naprej
Raly NovaGorica16.9.2017 18:01:50
V imenu organizacijskega odbora 6. rally- Nova Gorica se zahvaljujem za vse lepe želje, za vse pohvale....... Potrudili se bomo da bo 7. rally NG še boljši. Se vidimo drugo leto

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1998-2018 Avtomanija