Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
WRC novice   |   Rally po Avstraliji
Mikkelsenu zadnji rally sezone
Andreas Mikkelsen je zmagal na reliju po Avstraliji, s katerim se je končalo letošnje svetovno prvenstvo. Sebastien Ogier , ki si je že pred tem zagotovil naslov prvaka, je zaostal 14,9 sekunde, tretji pa je bil Neuville.
Predrag Bonifatović
20. november 2016 | 20:57:00

VW je prav tako že pred dirko potrdil konstruktorski naslov prvaka.

Ogier si je že 16. oktobra z zmago na dirki po Kataloniji zagotovil četrti zaporedni naslov prvaka v karieri. Četverica njegovih zasledovalcev pa je imela pred nastopom v Avstraliji še možnost, da se povzpnejo na drugo mesto. Tega je osvojil Neuville, ki je zbral 160 točk, šest manj jih je na koncu imel Mikkelsen (154), sledila pa sta Novozelandec Hayden Paddon (138) in Španec Dani Sordo (130), ki sta tudi na zadnji dirki sezone zasedla četrto in peto mesto.

Paddon je bil dobro na poti do tretjega mesta na reliju, toda zadnji dan je v enem izmed zavojev preveč tvegal, podrsal z levim delom vozila, izgubil 73 sekund in zdrsnil na peto mesto. Neuville se je s tem povzpel na tretje mesto in si s tem zagotovil končno drugo mesto v SP.

"To je bil odličen konec sezone, v kateri sem skušal osvojiti naslov. To mi ni uspelo, sem pa bil zato na tej zadnji dirki razbremenjen, brez pritiska, saj nisem imel kaj izgubiti," je dejal Mikkelsen. V Avstraliji je bil v vodstvu že po prvem dnevu, po drugem pa je zadnji dan tekmovanja začel z dvema sekundama prednosti pred Ogierjem in 12 pred Paddonom, ki je bil pred zadnjimi petimi hitrostnimi preizkušnjami tretji. Mikkelsen si je s skupno desetimi osvojenimi HP zagotovil zmago, Ogier pa je slavil na sedmih preizkušnjah zaključnega relija.

Tekmovanje je bilo za skoraj pol ure prekinjeno v 21. HP, saj se je Francoz Eric Camilli prevrnil in pristal na strehi, vozilo pa je zagorelo. Ogenj ni bil zelo velik in Camilli, ki je prišel iz vozila, je bil videti nepoškodovan.

To je bila tudi zadnja dirka v reliju za SP za nemškega proizvajalca vozil Volkswagna, ki si je 30. oktobra v Walesu privozil letošnji naslov svetovnega konstruktorskega prvaka v reliju, v katerem je dominiral v zadnjih štirih sezonah. Že v začetku novembra so novico potrdili iz vodstva firme. Odločili so se, da bodo sodelovali le še na zaključni dirki sezone SP v Avstraliji. Vodstvo Volkswagna sicer tedaj ni povedalo, ali je odločitev povezana s škandalom glede goljufanja pri merjenju emisij izpušnih plinov in s tem povezanimi tožbami ter plačili astronomskih odškodnin, ki segajo v milijardne zneske.

Ogier in ekipa Volkswagna sta tako zaključila sodelovanje z naslovom in z zmagami Francoza v Monte Carlu, na Švedskem, v Nemčiji, na Korziki, Kataloniji in v Veliki Britaniji.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija