Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Češka raketa za Rally2
Škoda Fabia RS Rally2
Češka raketa za Rally2
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
15.06.2022 10:54

Škoda je predstavila novo četrto generacijo Fabie pred dobrim letom, tu je zdaj še dirkaška različica Rally2.

Artur Švarc

Za začetek so pri Škodinem motošportnem oddelku uspeli podvojiti pritisk k tlom v primerjavi s predhodnikom. Fabia RS Rally2 ima seveda štirikolesni pogon, kamor moč pošilja 1,6-litrski turbo z  217 kW (295 KM), premore pa tudi 430 Nm navora. Za prenos do koles skrbi petstopenjski sekvenčni menjalnik. Tu je tudi mehanska zapora sprednjega in zadnjega diferenciala, inženirji pa so dodali še elektro-hidravlično sklopko med sprednjim in zadnjim pogonom, ki odklopi delovanje pri uporabi ročne zavore, kar bo pomagalo voznikom pri obračanju v zelo ostre ovinke.

Šasija je v primerjavi s cestnim avtomobilom popolnoma spremenjena, avto pa je obut v 15-palčna kolesa s 300-milimetrskimi diski za makadamske preizkušnje in 18-palčna kolesa za asfaltne, kjer je imajo sprednje zavore 355-milimetrski disk.

Rezervoar za gorivo meri 82,5 litra in je po pravilih FIA narejen iz nylona in gume s posebno peno in je praktično neprebojen, saj je zunaj obdan še s kombinacijo kevlarja in steklenih vlaken.

Končna hitrost je borih 200 km/h, kar je seveda razumljivo, saj gre za rally avto. Menjalnik s kratkimi prestavnimi razmerji je pač narejen za pospeške. Kolesni loki in koloteki so močno razširjeni za boljši oprijem, na strehi pa je vstopnik za  zrak za boljše zračenje kabine. Gre kot rečeno za novi Škodin dirkalnik skupine Rally2, da pa bi dobili običajno Fabio RS za vsakdanje ceste, pa so pri Škodi že pred časom zanikali.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija