Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Tanak v epskem dvoboju ugnal Rovanpero
WRC Finska
Tanak v epskem dvoboju ugnal Rovanpero
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
07.08.2022 14:15

Ott Tanak je uspel ugnati Kalleja Rovanpero na njegovem domačem terenu v enem najbolj divjih rallyjev.

Artur Švarc

Tanak in sovoznik Martin Jarveoja sta sestavila eno njunih najboljših voženj v WRC in s podrejenim Hyundaijem i20N premagala vodilnega v prvenstvu za 6,8 sekunde.

Svetovni prvak iz 2019 je prevzel vodstvo na SS2 v petek in od tam naprej je Estonec držal vse niti v svojih rokah, tudi z  vesoljskimi časi in odbil napade treh Toyot na njihovih domačih tleh.

Petek zvečer je Tanaku dihal za ovratnik Lappi z razliko 3,8 sekunde, v soboto pa se je prebudil Rovanpera in napovedal ogorčen boj za zmago. Pogoji v mokrih razmerah niso bili idealni in Rovanpera je dvakrat doživel potne srage na čelu, vseeno pa se je s četrtega mesta prestavil na drugo. Pet dobljenih brzincev je pomagalo Rovanperi, da je nedeljo začel z 8,3 zaostanka za Tanakom.

A Tanak ni stopil s plina niti v nedeljo in je povečal svoje vodstvo, dokler se vodilna nista odpeljala na SS20 z identičnim časom. Zadnji dve preizkušnji je Tanak ohranil mirne živce, na SS21 je bil boljši od Rovanpere za 3 desetinke, zadnjo pa je zaostal za 3,1, a je imel pred tem dobrih 10 sekund prednosti in Rovanperi odpeljal domačo zmago. Finec je dobil zadnji power stage in dodatnih 5 točk in v prvenstvu zdaj vodi že 94 točk.

Tanak v epskem dvoboju ugnal Rovanpero

Današnja zmaga je druga Tanakova in Hyundaijeva letos po Sardiniji in njegov tretji finski triumf (po 2018 in 2019). S tem se je Estonec pridružil elitnemu klubu trojnih zmagovalcev Latvala, Loeb, Kankkunen, Lampinen in Kalpala.

Zadnja stopnička je pripadla Lappiju, ki je na SS21 doživel nesrečo. Lappi je zdrsnil v jarek in se trikrat prevrnil, pri čemer je polomil spojler in poškodoval še sprednjo šipo in hladilnik.

Lappi je izgubil le 18 sekund, potem pa se je ustavil ob jezercu in dolil vodo v hladilnik. Lappi je imel smolo že v soboto, ko je skala razbila sprednjo šipo in močno okrnila vidljivost.

Tudi četrto mesto je pripadlo Toyoti, Elfyn Evans pa ni uspel držati hitrosti prvih treh, v soboto pa ga je poškodba vpetja tako ali tako oddaljila od boja z najboljšimi tremi.

Peto mesto je pripadlo Neuvillu, ki se je boril le s svojim nepredvidljivim i20 N, za zmagovalcem pa je zaostal za 2 minuti in 18 sekund. Kacuta s šestim mestom nadaljuje svojo bero točk, Greensmith pa je na sedmem mestu najboljši M-Sportov voznik. Prvi voznik, Craig Breen, je v soboto odtrgal zadnje desno kolo in se vrnil v nedeljo z občutnim zaostankom. Tudi Fourmaux in debitant Jari Huttunen sta končala rally, a izven deseterice. Furmaux je v petek zadel skalo in potem imel še težave s servo volanom.

Tanak v epskem dvoboju ugnal Rovanpero

Najboljši v drugi ligi je bil Sunninen na osmem mestu pred Lindholmom. Deseterico zaključuje prav Huttunen.

Naslednji rally je že čez 14 dni v Belgiji, do konca pa jih je še 5.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija