Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Rovanpera je najmlajši svetovni prvak
WRC Nova Zelandija
Rovanpera je najmlajši svetovni prvak
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
02.10.2022 10:20

Kalle Rovanpera je z dominantno šesto zmago letos postal tudi najmlajši svetovni prvak v zgodovini.

Artur Švarc

Rovanpera in sovoznik Jonne Halttunen sta štiri dni »tam spodaj« odpeljala brez napake in dobila prvi novozelandski rally po 10 letih.

Rovanpera je imel na koncu 34,6 sekunde prednosti pred lanskim svetovnim prvakom in moštvenim kolegom Sebastienom Ogierjem, glavni konkurent za naslov, Ott Tanak s Hyundaijem, pa je končal na tretjem mestu z zaostankom 48,5 sekunde. Rovanpera je dobil letos še Švedsko, Hrvaško, Portugalsko, Kenijo in Estonijo. Naslov je za Finec zapečatil v stilu še z zmago na powerstageu, do konca sezone pa sta še rallyja v Španiji in na Japonskem.

Rovanpera je krono najmlajšega, prav včeraj je praznoval 22. rojstni dan, prevzel od Colina McRaea, ki je 1995 postal prvak s 27 leti. Rovanpera je z naslovom končal tudi kar 20-letno sušo Finske, potem ko je bil zadnji finski prvak Marcus Gronholm leta 2002.

Rovanperi je šlo na roko tudi spremenljivo vreme, ki je zmanjšalo pomen, da je štartal prvi. Petek je novi svetovni prvak končal na četrtem mestu s 7,2 sekunde zaostanka za Tanakom, ki je potem dobil pet sekund pribitka zaradi napačne rabe boosta in prepustil vrh Evansu. Enaka kazen je čakala še Rovanpero, ki je soboto začel z 12,2 sekunde zaostanka za Evansom, a potem je mladenič pokazal vse svoj talent, na prvi preizkušnji je preskočil Ogierja in se do 9. prebil na vrh. K temu je pripomoglo tudi prevračanje Evansa na deveti preizkušnji, ki je sicer prišel do servisne cone, a so komisarji prepovedali nadaljevanje zaradi prehudih poškodb varnostne kletke.

Rovanpera je najmlajši svetovni prvak

Rovanpera je dobil dve preizkušnji tudi popoldan in si za nedeljo pred Ogierjem priboril 29 sekund prednosti. Ogier se je pri povratku po Keniji moral zadovoljiti z drugim mestom in drugimi stopničkami. Tanak je s tretjim mestom še petič zapored stal na stopničkah, a je imel v soboto z i20 N velike tehnične težave, vsi trije Hyundaijevi vozniki pa so dobili še eno kazen zaradi nepravilnosti boosta.

Neuville je v petek preživel dve vrtenji, težave z menjalnikom v soboto in potne srage na predzadnji preizkušnji v nedeljo. Belgijec je končal kot četrti z minuto in 58 sekundami zaostanka, Solberg pa je tretji i20 pripeljal na peto mesto.

Nekdanji Hyundaijev voznik in domačin Hayden Paddon je dobil WRC2 s šestim mestom. Za njim so se razvrstili še gostujoči voznik M-Sporta Lorenzo Bertelli in Kajetan Kajetanoviwcz (WRC2) pred van Gisbergenom, aktualnim prvakom serije Supercars, ki je na svojem debiju pripeljal Škodo Fabio do cilja in na tretje mesto v WRC2, skupno deveto. Deseterico zaključuje avstralski prvak Harry Bates.

Rally je bil še ena polomija za modri oval – Greensmith, ki je dobil SS2, se je razbil na SS10, Craig Breen, ki je vodil v petek zjutraj, pa je v SS5 zletel s ceste. Poslovil se je tudi četrti član Toyote, Takamoto Kacuta, ki je doživel nesrečo v soboto na SS12.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija